DOBRODOŠLI U PODVODNI SVIJET KLUBA

MAR - SUB ZAGREB

O klubu

Ronilački klub MAR-SUB iz Zagreba osnovan je 1995. godine, s primarnim ciljem predstavljanja i promicanja ronjenja i ostalih vodenih aktivnosti. Pokušavamo učiniti ronjenje dostupnim svima, privući mlade ljude, ponuditi im ronjenje kao izvanškolsku aktivnost i zainteresirati ih za vodeni svijet. Velik dio našega djelovanja odnosi se na brigu za okoliš, stoga veći dio godine sudjelujemo u ekološkim ronilačkim akcijama raznih klubova i organizacija. Proteklih godina sudjelovali smo u eko akcijama diljem Hrvatske, od toga samo prošle godine u Zubovićima, Novalji, Dubrovniku, Obrovcu, Jadranovu, Zadru, a ove godine u Jakišnici, Vrsaru, Dubrovniku, Kostreni, Obrovcu, Novalji.

Ronilački klub MAR-SUB prva je ronilačka udruga koja je započela organizaciju eko akcije povodom Svjetskog dana voda. Zadnjih 18 godina zadržala se tradicija čišćenja zagrebačkog jezera Jarun tim povodom. S tom se akcijom svake godine priključuje obilježavanju Svjetskog dana voda Ujedinjenih Naroda (www.unwater.org) i otvaramo sezonu ronjenja i ronilačkih eko akcija.

Osim ekoloških akcija čišćenja podmorja, rijeka i jezera, obavljali smo i razne druge radove, kao što su radovi na odmuljivanju jezera (postavljanje pumpi i drenaža), uzorkovanje mulja u jezeru, morskog dna i biljnih vrsta, traženje i vađenje izgubljenih, potopljenih objekata, stvari i ljudi, podvodna miniranja, poslovi prilikom sanacija hidroelektrana i čišćenja vodocrpilišta te podvodni građevinski radovi. Osim u Jarunu, radove smo obavljali i u rijekama Sava, Drava, Krka, Zrmanja, Mrežnica, Dobra te duž jadranske obale.

Članovi kluba sudjelovali su u projektu Državnoga zavoda za zaštitu prirode NATURA 2000 gdje su identificirali vrste i staništa i sudjelovali na uspostavljanju morskog dijela mreže NATURA 2000 u Hrvatskoj (Silba 2011. godine).

Omogućavamo djeci i mladima da probaju i nauče roniti te da prevladaju strah od vode i ovladaju svojim plivačkim sposobnostima. Za to su u hladnijem dijelu godine rezervirani termini na bazenu „Mladost“ u kojima članovi kluba redovno treniraju svoje plivačke sposobnosti i ronilačke vještine.
Mladima predstavljamo podvodne aktivnosti i boravak u prirodi kao koristan i zdrav način provođenja slobodnog vremena te im skrećemo pažnju na važnost zaštite okoliša i prirode, a posebno voda.

Tokom godina surađivali smo s mnogim privatnim subjektima koji su podržavali naše ekološke akcije, a u 2013. smo ostvarili suradnju i s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Državnim zavodom za zaštitu prirode i Hrvatskim vodama.

Glavni partner koji nas prati u svim našim aktivnostima je SCUBA CENTAR PAG (Mar-Turist d.o.o.).
2013. je od strane UN-a proglašena godinom međunarodne suradnje na području voda, stoga smo se potrudili ostvariti što više suradnje po tom pitanju te ostvarili uspjeh organizacijom „Tjedna voda“ na Jarunu i Eko akcije Jarun 2013.

Aktivni smo zaljubljenici u ronjenje i vodeni svijet stoga nastojimo pokazati sve njegove ljepote kroz izložbe podvodnih fotografija. Naši podvodni fotografi se konstantno usavršavaju i prate nas na svakom zaronu te se trude što bolje dočarati osjećaj divljenja koji se javlja na dubinama.

Ronimo tokom cijele godine, a više o našim izletima možete saznati na “Ronili smo” i fotografije pogledati u galeriji.

Naši projekti